Napój a'la szampan z kwiatów czarnego bzu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • baldachy kwiatów czarnego bzu

    5-6 szt
  • cukier

    1/2 kg
  • cytryna

    1 szt
  • woda

    4,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepis jest banalny. Kupujemy 5 litrowy baniak niegazowanej wody mineralnej. Odlewamy z niego tak troszkę więcej niż szklankę wody. Zrywamy "kiście" kwiatów czarnego bzu. Odkładamy na chwilę na papier, tak by wszelakie żyjątka z nich uciekły. Nie myjemy!


W tym czasie sparzamy cytrynę. Kroimy ją na półplasterki, wciskamy do butelki wodą. Dodajemy też cukier, a następnie całe baldachy kwiatów czarnego bzu. Mieszamy. Zamykamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni.

Po upływie tego czasu napój jest już gotowy. Odcedzamy go. Przechowujemy w zamknięciu ( by gaz się nie ulatniał) w lodówce. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarina 04.09.2013 08:28
Fajny napój orzeźwiający
caralajna 04.09.2013 07:18
trochę po sezonie, może w przyszłym roku wypróbuję :)
sasanka 03.09.2013 20:40
o super pomysł :)
Aleksandra/Olcia 03.09.2013 19:36
bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat