Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka z pigwy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 1 kg
cukier 0,5 kg
spirytus 0,5 l
wódka 1 l
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z pigwy

Z owoców pigwy usunąć gniazda nasienne, pokroić owoce w kostkę. Zalać wódką, spirytusem, zasypać cukrem, dodać cynamon. Zakręcić słój/butlę i odstawić na miesiąc w ciemne miejsce.
Przez pierwsze dwa tygodnie codziennie wstrząsać zawartością, dzięki czemu nalewka z pigwy zyska bogactwo aromatów.
Owoce pigwy usunąć (odcedzić) po miesiącu przez ściereczkę a płyn rozlać do butelek. Odczekać kolejny miesiąc. nalewka z pigwy jest wówczas gotowa. Ale podobno najlepsza jest po pół roku leżakowania, a nawet po 2 latach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak