Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwona porzeczka

    2 kg
  • cukier

    1 kg
  • spirytus

    1 litr
  • woda

    250 ml
  • listki świeżej mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone owoce czerwonej porzeczki zasypujemy cukrem,słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni aby puściły sok. Po kilku dniach do słoja wkładamy kilkanaście listków świeżej mięty,zalewamy 70% spirytusem (Wodę łączymy ze spirytusem 95% i otrzymamy spirytus o mocy 70%), zakręcamy słój i odstawiamy na dwa miesiące. Po tym czasie odciskamy sok z owoców, filtrujemy nalewkę i rozlewamy do butelek. Nalewka musi postać kilka miesięcy,później można się nią delektować.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 02.10.2013 18:37
ciekawa ta nalewka:)
KasiaK90 02.10.2013 17:58
rewelacyjna naleweczka;)
Czarnula87 02.10.2013 17:16
to misi być smaczne
Sylwia26 02.10.2013 17:01
ale smakołyki
artur7 02.10.2013 16:54
musi byc dobra
noninka77 02.10.2013 16:45
wspaniała:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat