Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka śliwkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki węgierki
cukier
spirytus

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka śliwkowa

Śliwki myjemy,wrzucamy do dużych słoi. Zasypujemy cukrem i odkładamy w ciepłe miejsce na dwa dni aż puszczą sok. Sok przelewamy do butelki,wkładamy do lodówki a śliwki zalewamy spirytusem. Odkładamy, po kilku dniach dolewamy sok do spirytusu oraz 1/4 (słoika) przegotowanej wody. Po dwóch-trzech tygodniach odcedzamy śliwki i nalewkę przelewamy do butelek (np.po wódce).
Śliwki można zamrozić lub wykorzystać do ciast i deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.06.2013 10:27
na pewno pyszna,z chęcią bym spróbował
caralajna 21.04.2013 06:27
taka nalewka jest pyszna, a śliwki z nalewki to już w ogóle poezja.. ja robiłam tak, że najpierw zalewałam śliwki samym spirytusem, a dopiero po paru m-cach dodawałam cukier.. w sumie próbowaliśmy smak po chyba pół roku..
Laila2786 21.03.2013 12:26
super naleweczka
RenataZ-et 11.11.2012 09:35
pyszna
Ewelina38 12.10.2012 21:27
Przepyszna naleweczka, no i jaki ma piękny kolorek... uwielbiam ją :)
Iwona56 04.10.2012 12:58
na pewno pyszna
Ada-Gaba 25.09.2012 07:39
super
SmacznaPyza 22.09.2012 20:53
no właśnie - brak ilości składników, pojawiają się dopiero w komentarzach - może warto byłoby poprosić Doradcę o możliwość edycji albo skasowanie tego przepisu a wstawienie go drugi, poprawny raz?
SmacznaPyza 22.09.2012 20:53
no właśnie - brak ilości składników, pojawiają się dopiero w komentarzach - może warto byłoby poprosić Doradcę o możliwość edycji albo skasowanie tego przepisu a wstawienie go drugi, poprawny raz?
Ewa104 21.09.2012 09:32
Kruszynko,jeśli mogę Co coś poradzić to usuwaj pestki ze śliwek.Proponuję dodać ok.10 % pestek dla lekkiej goryczki nalewki.Nie wiem,czy wiesz,że pestki śliwek zawierają cyjanek.
Mariposas 19.09.2012 20:48
musi być pyszna
KasiaK90 19.09.2012 15:39
ja wsypywałam śliwki do połowy do 3 dużych 3 litrowych słoi (nie ważyłam ich)zasypywałam cukrem po prawie szklance na słoik,zużyłam do tych jak widać na zdjęciu potem już 5 butelek 3 litry spirytusu, nalewkę próbowaliśmy pierwszy raz dopiero po miesiącu i była naprawdę dobra
gusia1000 19.09.2012 12:56
Warta wykonania, tylko podaj proszę szczegóły do tego przepisu.
Ewa104 18.09.2012 21:42
Nie widzę proporcji składników,więc raczej ciężko skorzystać z takiego przepisu.Ile cukru na ile śliwek i ile spirytusu by nalewka miała odpowiednią moc? Poza tym śliwki po wyjęciu ze spirytusu raczej smaczne nie są.Wiem,bo często robię nalewkę ze śliwek.Po jakim czasie wg.Ciebie nalewka nadaje się do picia?
Barbara/zuza22_85 18.09.2012 17:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak