nalewka śliwkowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dojrzałe węgierki

    1 kg
  • cukier

    1 kg
  • spirytu

    1 litr
  • woda

    0,5 litra
  • wódka

    0,75 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Owoce umyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, włożyć do gąsiorka, zalać wódką oraz spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na 5 tygodni. Cukier rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, wlać do gaskiorka, wymieszać i pozostawić na 2-3 dni. Potem nalewkę zlać i sklarować. Odstawić ją na 4 miesiące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
zawadka 04.05.2011 10:30
pyszninuna
Małgorzata72 11.04.2011 14:26
dobre na zimowe wieczory

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat