Nalewka cytrynowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryna

    6 duzych sztuk
  • woda

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • wódka

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny sparzamy i wycieramy do sucha. Z trzech cytryn ścieramy skórkę a z pozostałych wyciskamy sok. Do słoika wlewamy sok cytrynowy ze skórkami, wódkę i odstawiamy na 2 dni . Po tym czasie wodę zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do wystudzenia. Sok cytrynowy z wódką przelewamy przez sitko a potem przez filtr do kawy i łączymy z syropem cukrowym. Gotową nalewkę przelewamy do karafki lub butelek po wódce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mirosława4 26.06.2017 07:48
skosztowałabym odrobinę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat