Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowe ciasto piwne z ziołami
25 dag maki,
3 jajka,
2 łyżki oleju,
500 ml piwa o temp. pokojowej,
szczypta soli,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanej bazylii,
1 łyżka posiekanego koperku,
olej do smażenia.
Przesiać mąkę do miski, wbić jajka i wlać olej. Dodać szczyptę soli i delikatnie wlać piwo - tak, aby się nie spieniło. Wymieszać dokładnie mikserem na jednolite ciasto bez grudek. Na końcu dodać zioła i wymieszać. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Rozgrzać patelnię i wlać odrobinę oleju. Wylać chochelkę ciasta i przekręcając patelnią w różne strony - rozlać je na całej powierzchni. Smażyć z obu stron, przewracając za pomocą drewnianej łopatki.
Naleśniki są świetnie do wszelkich wytrawnych dań.