Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
farsz:
- szpinak mrożony brykiet (450g)
- ser biały półtłusty (250g)
- 1 cebula
- 1/2 ząbka czosnku
Ciasto na naleśniki porządnie zmiksowałam i odstawiłam na około 1h. Usmażyłam posiekaną drobno cebulę na małej ilości masła, dodałam rozmrożony osączony szpinak i podgrzewałam do 3 minut. Dodałam biały ser i mieszałam aż ser się podgrzeje i wmiesza w szpinak. Na końcu doprawiłam do smaku solą i roztartym szpinakiem. Za długo sera białego nie można podgrzewać bo puści serwatkę. Jeśli farsz jest zbyt suchy dodaj trochę masła i wymieszaj. Do odstałego ciasta dodałam około 1/4 wody i smażyłam na oleju rzepakowym, wyszło około 10 naleśników. Dodawałam po około 2 łyżki farszu na jeden naleśnik.
Smacznego