Naleśniki z sosem czekoladowym

Naleśniki z sosem czekoladowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    250 ml
  • mąka przenna

    250 g
  • woda gazowana

    2 łyżki
  • jajko

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • cukier puder

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z sosem czekoladowym

Przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, jajka i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
Dodajemy wodę gazowaną, aby nasze naleśniki były puszyste.

Jeśli mamy teflonową patelnię, dobrzde jest dodać oliwy do ciasta. Jeśli nie, rozgrzewamy zwykłą patelnię, wylewamy oliwę i smażymy naleśniki po obu stronach. Z powyższych proporcji wyszło mi 6 naleśników.

Po usmażeniu smarujemy w środku sosem czekoladowym ( mój przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/243396/sos-czekoladowy.html ).

Można posypać cukrem pudrem, ponieważ mój sos jest na bazie gorzkiej czekolady :)

SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat