Naleśniki z serem truskawkowym

Naleśniki z serem truskawkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto naleśnikowe

  • mąka pszenna

    250 g
  • woda gazowana

    250 g
  • mleko

    250 ml
  • jajko

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki

ser

  • twaróg

    250 g
  • truskawki

    2 szklanki
  • cukier

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki

dekoracja

  • śmietana 30%

    250 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z serem truskawkowym

Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.

Twarożek ugniatamy widelcem.
Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Zagotować.
Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie.
Resztę pozostawić do polania naleśników.

Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem truskawkowym
Udekorować bitą śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Justi2401 24.03.2015 10:40
Pyszne! Aż się buzia do nich śmieje :)
Wacław 24.03.2015 10:38
ładnie podane i bardzo smaczne :-)
Maridka19 24.03.2015 09:57
Pysznie wyglądają :)
Barbara777 24.03.2015 09:54
palce lizać
Motorek 24.03.2015 08:55
wyglądają pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat