Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto naleśnikowe
-
mąka pszenna
250 g -
woda gazowana
250 g -
mleko
250 ml -
jajko
2 szt -
olej
1 łyżka -
cukier
3 łyżki
ser
-
twaróg
250 g -
truskawki
2 szklanki -
cukier
3 łyżki -
sok z cytryny
2 łyżki
dekoracja
-
śmietana 30%
250 ml
Przepis i sposób przygotowania Naleśniki z serem truskawkowym
Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło"
Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni.
Smażyć z dwóch stron.
Twarożek ugniatamy widelcem.
Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier i dodać sok z cytryny. Zagotować.
Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie.
Resztę pozostawić do polania naleśników.
Zawijać nalesniki z serem i polać sokiem truskawkowym
Udekorować bitą śmietaną.
Komentarze (5)