Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki z pieczarkami i kukurydzą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto naleśnikowe
pieczarki 0,5 kg
kukurydza w puszce 2 łyżki
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
ser żółty 5 plastrów
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki z pieczarkami i kukurydzą

nie podaję przepisu na ciasto naleśnikowe, każdy robi je wg własnego przepisu :) w standardzie: mąka, mleko, jajo, sól ;)

cebulkę pokrojoną w kostkę i wyciśnięty czosnek usmażyć na oleju, pieczarki pokrojone w półplasterki dorzuć do cebuli i upróż je. kiedy puszczą wode to odlać ją i dosypać wszystkie przyprawy i kukurydzę. można trzymać pieczarki na ogniu aż wyparuje z nich cała woda (lepiej żeby było jej jak najmniej żeby nic nie wyciekało z naleśnika)
I teraz tak:
Nalać ciasto na patelnie, kiedy obrócisz już naleśnik to w górnej części naleśnika nałóż plasterek sera (nie duży, 2x5cm- połóż go poziomo), jak będzie gotowy ściagnij go i na dolną część (ale nie na sam dół) nałóż farsz, zagnij dół potem boki i zakręc do samej góry- naleśnik powinien się skleic z tym serem, dzięki czemu nie będzie się rozwijać- powinien wyjść a'la wałeczek/krokiecik ;) Oczywiście możesz ominąć tą część i zwinąć go tradycyjnie z serem albo bez ;)

Ja jem je w takiej postaci, ale można je jeszcze obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak