Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z musem jabłkowym i bitą śmietaną

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 3 szt.
mąka 3 szkl.
mleko 2% 2 szkl.
woda letnia 1-2 szkl.
sól do smaku
cukier waniliowy 1 op.
cukier do smaku
olej do smażenia
jabłka 5-6 szt.
śmietana 30% 300 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Ciasto na naleśniki:

- jajka - 3 szt.;
- mąka - 3 szkl.;
- mleko - 2 szkl.;
- woda - 1-2 szkl.;
- szczypta soli;
- cukier waniliowy - 1 opak.;
- cukier - 1-3 łyżki;
- oliwa, ewentualnie olej - 1 łyżka;

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy, zaczynając od jajek i stopniowo dodając pozostałe, tak aby nie było grudek (można użyć miksera ewentualnie trzepaczki). Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie, aby dało łatwo się rozlać na patelni - można dolać odrobinę więcej wody lub mąki. Naleśniki smażymy najlepiej bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 15-20 szt.

Mus jabłkowy:

- jabłka - 5-6 szt.;
- woda - 1/4 szkl.;
- cukier - 2 łyżki;
- cukier waniliowy - 1 łyżka;
- goździki - 4 szt.;
- cynamon - 1-2 łyżeczki;

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (możemy na bieżąco je wkładać - nie czekamy aż wszystkie jabłka będą pokrojone, tylko to co pokroimy wkładamy do garnka i smażymy, dzięki temu jabłka tak szybko nie ściemnieją i będą wyczuwalne w nich małe kawałki jabłek). Dodajemy wodę, cukry i cynamon, mieszamy i gotujemy na małym gazie około 20-25 minut. Od czasu do czasu mus należy wymieszać, aby się nie przypalił.

Bita śmietana:

- śmietana 30% - ok.300 ml;
- cukier puder - 3 łyżki;

Do schłodzonej śmietanki dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i miksujemy ok.3 min do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy minimum 15 min.

Całość:

Ciepłe naleśniki smarujemy ciepłym musem i składamy np. w trójkąty. Podajemy z bitą śmietaną.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmors 04.10.2013 22:23
uwielbiam takie naleśniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak