Naleśniki z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    3 szt.
  • mąka

    3 szkl.
  • mleko 2 %

    2 szkl.
  • woda letnia

    1-2 szkl.
  • sól do smaku

  • cukier waniliowy

    1 op.
  • cukier

    do smaku
  • olej do smażenia

  • jabłka

    5-6 szt.
  • śmietana 30%

    300 ml.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na naleśniki:

- jajka - 3 szt.;
- mąka - 3 szkl.;
- mleko - 2 szkl.;
- woda - 1-2 szkl.;
- szczypta soli;
- cukier waniliowy - 1 opak.;
- cukier - 1-3 łyżki;
- oliwa, ewentualnie olej - 1 łyżka;

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy, zaczynając od jajek i stopniowo dodając pozostałe, tak aby nie było grudek (można użyć miksera ewentualnie trzepaczki). Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie, aby dało łatwo się rozlać na patelni - można dolać odrobinę więcej wody lub mąki. Naleśniki smażymy najlepiej bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 15-20 szt.

Mus jabłkowy:

- jabłka - 5-6 szt.;
- woda - 1/4 szkl.;
- cukier - 2 łyżki;
- cukier waniliowy - 1 łyżka;
- goździki - 4 szt.;
- cynamon - 1-2 łyżeczki;

Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (możemy na bieżąco je wkładać - nie czekamy aż wszystkie jabłka będą pokrojone, tylko to co pokroimy wkładamy do garnka i smażymy, dzięki temu jabłka tak szybko nie ściemnieją i będą wyczuwalne w nich małe kawałki jabłek). Dodajemy wodę, cukry i cynamon, mieszamy i gotujemy na małym gazie około 20-25 minut. Od czasu do czasu mus należy wymieszać, aby się nie przypalił.

Bita śmietana:

- śmietana 30% - ok.300 ml;
- cukier puder - 3 łyżki;

Do schłodzonej śmietanki dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i miksujemy ok.3 min do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy minimum 15 min.

Całość:

Ciepłe naleśniki smarujemy ciepłym musem i składamy np. w trójkąty. Podajemy z bitą śmietaną.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
msmors 04.10.2013 22:23
uwielbiam takie naleśniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat