Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z musem jabłkowym i bitą śmietaną
- jajka - 3 szt.;
- mąka - 3 szkl.;
- mleko - 2 szkl.;
- woda - 1-2 szkl.;
- szczypta soli;
- cukier waniliowy - 1 opak.;
- cukier - 1-3 łyżki;
- oliwa, ewentualnie olej - 1 łyżka;
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy, zaczynając od jajek i stopniowo dodając pozostałe, tak aby nie było grudek (można użyć miksera ewentualnie trzepaczki). Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie, aby dało łatwo się rozlać na patelni - można dolać odrobinę więcej wody lub mąki. Naleśniki smażymy najlepiej bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Z podanej ilości składników wyjdzie ok. 15-20 szt.
Mus jabłkowy:
- jabłka - 5-6 szt.;
- woda - 1/4 szkl.;
- cukier - 2 łyżki;
- cukier waniliowy - 1 łyżka;
- goździki - 4 szt.;
- cynamon - 1-2 łyżeczki;
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka (możemy na bieżąco je wkładać - nie czekamy aż wszystkie jabłka będą pokrojone, tylko to co pokroimy wkładamy do garnka i smażymy, dzięki temu jabłka tak szybko nie ściemnieją i będą wyczuwalne w nich małe kawałki jabłek). Dodajemy wodę, cukry i cynamon, mieszamy i gotujemy na małym gazie około 20-25 minut. Od czasu do czasu mus należy wymieszać, aby się nie przypalił.
Bita śmietana:
- śmietana 30% - ok.300 ml;
- cukier puder - 3 łyżki;
Do schłodzonej śmietanki dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i miksujemy ok.3 min do uzyskania pożądanej konsystencji. Schładzamy minimum 15 min.
Całość:
Ciepłe naleśniki smarujemy ciepłym musem i składamy np. w trójkąty. Podajemy z bitą śmietaną.
Smacznego!