Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKLADNIKI
-
mąka pszenna
1 szklanka -
mąka konopna
1 szklanka -
mleko
1 szklanka -
woda mineralna
1 szklanka -
jajko
3 sztuki -
cukier puder
2 łyżeczki -
olej roślinny
3 łyżki -
sól
1 szczypta
Sposób przygotowania
KROK 1. W misce mieszamy obie mąki (pszenną i konopną), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko i wodę mineralną, która nada ciastu elastyczności. Dodajemy cukier puder trzcinowy, dużą szczyptę soli i wlewamy olej roślinny lub roztopione masło. Wszystkie składniki miksujemy do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji.
* Składniki na naleśniki powinny mieć temperaturę pokojową (jajka i mleko należy wcześniej wyciągnąć z lodówki).
KROK 2. Ciasto naleśnikowe odstawiamy na 20 - 30 minut, aby mąka napęczniała, a ciasto stało się aksamitnie gładkie. Po tym czasie rozprowadzamy partiami cienkie porcje masy na dobrze rozgrzanej, wysmarowanej olejem lub masłem patelni naleśnikowej i smażymy naleśniki z obu stron.
Naleśniki możemy podawać na słodko z dodatkiem masła orzechowego, syropu klonowego i ulubionych owoców, ale także na słono z dodatkiem hummusu, past warzywnych, twarożku lub szpinaku.
Gorąco polecam je w wersji wytrawnej. U mnie idealnie sprawdziły się z dodatkiem zielonego pesto, świeżego szpinaku baby oraz delikatnego serka koziego.
Życzę smacznego! :)
Naleśniki z dodatkiem maki konopnej są idealne na pełnowartościowe śniadanie, obiad, ale także posiłek potreningowy. Mąka konopna jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się