Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z jabłkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 350 ml
jajko 2 szt.
mąka krupczatka 20 dag
sól 1 szczypta
cukier 1 czubata łyżka
jabłka 2 średnie
olej do smażenia
DODATKOWO:
jabłka 2 szt.
masło do smażenia
cukier puder do smaku
woda 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z jabłkami

Kroki postępowania

1
Do stojącego blendera wlać mleko, 100 ml wody, dodać jajka, mąkę krupczatkę, sól i pieprz. Całość zmiksować na gładkie ciasto. Można to zrobić tradycyjnym mikserem i gdyby powstały jakiekolwiek grudki, przecedzić ciasto przez sitko. Powinno być idealnie gładkie.
Krok 1 - Naleśniki z jabłkami foto
2
Przelać do miski (lub w niej pozostawić).
Krok 2 - Naleśniki z jabłkami foto
3
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ogryzki wyrzucić.
Krok 3 - Naleśniki z jabłkami foto
4
Starte dodać do ciasta, wymieszać łyżką i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie wlać pozostałe 50 ml wody i wymieszać. Gdyby ciasto było nadal bardzo gęste, można dolać odrobinę wody. Jednak z umiarem.
Krok 4 - Naleśniki z jabłkami foto
5
Dużą patelnię na naleśniki średnicy 24 cm (na 6 sztuk) lub dobrą 20 cm (na 8 sztuk) podgrzać na średnim ogniu. Wlać odrobinę oleju i rozprowadzić na całej powierzchni - na przykład drewnianą szpatułką. Podgrzać.
Krok 5 - Naleśniki z jabłkami foto
6
Gdy całość będzie gorąca zdjąć z ognia, wlewać porcjami ciasto i rozprowadzić je cienką warstwą na dnie całej patelni. Postawić na ogniu i smażyć, aż spód się zrumieni.
Krok 6 - Naleśniki z jabłkami foto
7
Przewrócić szpatułką zdecydowanym ruchem na drugą stronę i dosmażyć. Zdjąć i złożyć w chusteczkę tak, aby ładniejsza (pierwsza) strona była z wierzchu. Odłożyć na talerz, nie przejmując się, że wystygną. Usmażyć kolejne. Patelnię pozostawić do odsmażenia naleśników.
Krok 7 - Naleśniki z jabłkami foto
8
Umyć jabłka, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i obrać. Każdą połówkę pokroić na 6 cząstek.
Krok 8 - Naleśniki z jabłkami foto
9
Na innej patelni lub w rondelku rozgrzać delikatnie ok. 2 łyżki masła. Wrzucić cząstki jabłek i poddusić delikatnie mieszając. Powinny zmięknąć odrobinę, ale pozostać w całości. Można oprószyć delikatnie w trakcie smażenia cukrem pudrem, ale polecam to jedynie w przypadku mało słodkich jabłek.
Krok 9 - Naleśniki z jabłkami foto
10
W międzyczasie na patelni z naleśników stopić łyżeczkę (około) masła. Wsadzić 4 naleśniki i podgrzać rumieniąc. Odwrócić, dodać odrobinę masła i smażyć z drugiej strony.
Krok 10 - Naleśniki z jabłkami foto
11
Wyłożyć na talerzyki, oprószyć cukrem pudrem i rozłożyć podduszone jabłka. Podawać natychmiast - póki gorące.
Gałka lodów waniliowych lekko się roztapiających pod wpływem ciepła lub bita śmietana mile widziane.
Krok 11 - Naleśniki z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

katarzynagotuje 18.04.2013 00:19
wyglądają na bardzo dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak