Naleśniki przepis bazowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szkl.
  • mąka pszenna

    200 g
  • sól

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt.
  • olej

    1 łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki przepis bazowy foto
Mąkę przesiewam z solą do miski, wlewam 250 ml mleka, wbijam jajko.
Krok 2 - Naleśniki przepis bazowy foto
Całość roztrzepuję rózgą, aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Wtedy wlewam pozostałe mleko oraz olej. Mieszam wszystko, aż składniki dokładnie się połączą.
Krok 3 - Naleśniki przepis bazowy foto
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewam wazówką ciasto naleśnikowe, w niewielkiej ilości, tak aby dno patelni było przykryte cienką warstewką ciasta. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Na patelnię wlewam odrobinę oleju po usmażeniu jednego czy dwóch naleśników (w zależności od patelni na jakiej smażycie).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 10.07.2013 11:06
uwielbiam nalesniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat