Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

~ CIASTO naleśnikowe

  • mleko

    500 ml
  • sok pomarańczowy

    500 ml
  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko

    2-3 szt.
  • olej roślinny

    2 łyżki

~ SYROP pomarańczowy

  • pomarańcze bez pestek

    1 duża
  • sok pomarańczowy

    2 szkl.
  • cukier trzcinowy

    2/3 szkl.
  • masło

    70-100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Mleko zmiksować z jajkami, cukrem waniliowym, olejem i mąką. Rozcieńczyć sokiem pomarańczowym. Odstawić na 30 minut do spęcznienia mąki.
Krok 2 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Na lekko natłuszczonej rozgrzanej patelni smażyć rumiane naleśniki - składać piętrowy na dużym talerzu.
Krok 3 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Gotowe naleśniki poskładać w trójkąty i nakryć aby nie obeschły.
Krok 4 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Do dużej i dość głębokiej patelni wlać sok pomarańczowy, dodać skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy i z niej także wycisnąć sok.
Krok 5 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Wsypać cukier i gotować, aż część płynu odparuje i syrop zgęstnieje.
W tym czasie cukier lekko skarmelizuje.
Krok 6 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Do syropu dodać świeże masło i mieszać do rozpuszczenia i połączenia.
Podgrzewać jeszcze 1-2 minuty.
Krok 7 - Naleśniki pomarańczowe - Crêpes Suzette  foto
Do syropu wkładać porcjami poskładane naleśniki i obtoczyć w gorącym syropie. Podawać, kiedy się ogrzeją.
Habibi
Jeśli odparuje za dużo płynu i syrop zacznie krzepnąć jak karmel - dolać trochę gorącej wody i wszystko dokładnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 08.02.2017 00:48
Smacznie wyglądają :)
Wiktoria29 07.02.2017 21:08
uwielbiam je

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat