Naleśniki piwne po podlasku

Naleśniki piwne po podlasku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 1/2 szkl
  • piwo jasne

    2 1/2 szkl
  • jaja

    2 szt
  • olej

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jaja wbijamy do naczynia i miksujemy z piwem, powoli dodajemy mąkę, olej i przyprawy. Ciasto miksujemy około 10 minut, żeby dobrze napowietrzyło się.Odstawiamy na 40 minut.
Po czym smażymy naleśniki.
Farsz:
1/2 kg ziemniaków
2 cebule
20 dag wędzonego boczku
6 cienkich parówek
3 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki keczupu
natka pietruszki
łyżka oleju
sól
pieprz
Obrane ziemniaki gotujemy. Odcedzamy i studzimy, a następnie kroimy w słupki.
Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy dodając posiekaną cebulę.Gdy już cebula zeszkli się, dodajemy ziemniaki i parówki pokrojone w plasterki. Wlewamy śmietanę i keczup, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku. Gotowy farsz nakładamy na piwne naleśniki i składamy je na pół i jeszcze raz na pół.Przed podaniem podsmażamy na oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (46)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wiesława1

25.06.2012 14:58
lubię

Angelika10

21.03.2012 00:38
fajne

Łukasz15

14.03.2012 09:39
super

bursztynek

11.03.2012 20:12
mniam, mniam, mniam :)

cooleczka

26.02.2012 18:02
piszę się na jednego ;)

magical66

06.01.2012 22:03
smaczne

mari

12.12.2011 23:05
muszę wypróbować:)

Renia1

09.12.2011 17:52
ooo nawet ciekawe

kuklik

09.12.2011 10:19
fajne

kate.500

25.11.2011 12:29
pysznosc

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat