Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki maślankowe z gruszkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

maślanka 1,5 szkl.
woda gazowana 1,5 szkl.
jajko 2 duże
sól szczypta
cukier 2-3 łyżki
mąka pszenna typ 650
mąka pszenna typ 450
masło stopione 50 g

~ GRUSZKI

gruszki w zalewie
sok z cytryny do smaku
skrobia ziemniaczana

Porada

Naleśniki można polać stopioną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub przybrać bitą śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki maślankowe z gruszkami

Kroki postępowania

1
Maślankę połączyć z ostudzonym stopionym masłem i jajkami - zmiksować i rozrzedzić wodą.
Krok 1 - Naleśniki maślankowe z gruszkami foto
2
Mąki pszenne (w równych proporcjach - ile ciasto zabierze) połączyć z solą i cukrem - dolać płynną mieszankę i zmiksować.
Krok 2 - Naleśniki maślankowe z gruszkami foto
3
Usmażyć rumiane naleśniki.
Krok 3 - Naleśniki maślankowe z gruszkami foto
4
Gruszki osączyć z zalewy, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier do smaku. Dolać większość kompotu gruszkowego i zagotować. W pozostałej ilości kompotu rozprowadzić skrobię ziemniaczaną i zagęścić gruszki.
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Naleśniki maślankowe z gruszkami foto
5
Na usmażone naleśniki nakładać porcjami kisiel gruszkowy i zwijać w rulony.
Krok 5 - Naleśniki maślankowe z gruszkami foto
6
Podawać na zimno lub odgrzać na stopionym maśle.
Krok 6 - Naleśniki maślankowe z gruszkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 30.12.2015 12:27
Naleśniczki są super - polecam spróbować :) To był mój kolejny udany eksperyment kulinarny ;)
Damiano
Damiano 29.12.2015 19:13
wyglądają pysznie
Adamorek 29.12.2015 17:13
z gruszkami jeszcze nie jadłem
sliwka 29.12.2015 16:54
Pychota;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak