Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki amerykańskie z polewą czekoladową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 szt
masło roślinne 30 g
mąka spulchniająca 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier drobny 40 g
mleko 3,2% 250 ml
rum 1 łyżeczka
czekolada gorzka 100 g
mleko 3,2% 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki amerykańskie z polewą czekoladową

Rozpuścić masło w rondelku i ostudzić. Wbij jajka do małej miski i zbij je lekko widelcem by się wymieszały. Do drugiej miski przesyp mąkę spulchniającą (200g mąki, 3/4 łyżeczki proszku i 3/4 łyżeczki sody) przez sito i proszek do pieczenia, cukier i wymieszaj dokładnie. Do jajek dodaj mleko i ekstrakt, wymieszaj. Utworzyć studnie w suchych składnikach wlać tam trochę płynu i dokładnie wymieszaj następnie wlać resztę płynu. Na końcu dodać masło wystudzone i wymieszać aż ciasto będzie gładkie. Rozpuścić tłuszcz na patelni. Nakładać ciasto łyżką stołową formując okrągłe placki.
Polewa czekoladowa na parze rozpuścić połamaną czekoladę w pół szklance mleka mieszając cały czas aż polewa zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak