Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy domowy majonez

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej roślinny 250 ml
jajko 1 szt.
musztarda 1 łyż.
sok z cytryny 1 łyż.
cukier 1,5 łyżecz.
sól 1/2 łyżecz.
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy domowy majonez

Kroki postępowania

1
Przygotowuję wszystkie składniki do przygotowania majonezu. Do miski wbijam całe jajko, dodaję musztardę, sok z cytryny (lub ocet winny), cukier, sól i pieprz.
Krok 1 - Najlepszy domowy majonez foto
2
Wszystko mieszam za pomocą miksera ok. 1 minuty. Następnie wlewam 1/5 szklanki oleju i miksuję wszystko ok. 1 minuty. Po czym znów wlewam trochę oleju i miksuję, aż do wyczerpania oleju. Masa powinna być gęsta i sztywna barwy jasnobeżowej (kremowej).
Krok 2 - Najlepszy domowy majonez foto
3
Gotowy majonez przekładam do słoika, zakręcam i wkładam do lodówki. Taki majonez można stosować do sałatek, warzyw, sosów itp.
Krok 3 - Najlepszy domowy majonez foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.02.2013 19:08
z tak przygotowanym majonezem można zapomnieć o kupnym produkcie
aisoglam 06.11.2012 13:17
Świetny przepis, też taki majonez robię.
Habibi 08.10.2012 08:36
Od lat nie kupuję majonezu - robię własny i na całym jajku.
Ola1984 08.10.2012 08:07
Robię podobnie, ale na samych żółtkach :)
ziutula
ziutula 07.10.2012 23:17
też już nie kupuję majonezu, na bieżącą u kręcę...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak