Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepsza polewa czekoladowa do ciasta

5.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Polewa czekoladowa to składnik obowiązkowy każdego ciasta. Dzięki temu dodatkowi, słodkie desery zyskują czekoladowej słodyczy, która jest tak bardzo pożądana w słodkich potrawach. 

Składniki:

margaryna 13 dkg
kakao 2 łyżki
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
woda 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza polewa czekoladowa do ciasta

Polewa czekoladowa to pyszny dodatek, który nadaje deserom niepowtarzalny smak i aromat. Gęsta i kremowa konsystencja doskonale komponuje się z różnorodnymi słodkościami, takimi jak ciasta, muffiny, naleśniki czy lody. Polewę czekoladową można przygotować z różnego rodzaju czekolad: białej, mlecznej czy gorzkiej. Każda z nich będzie pasowała do innego deseru, dlatego wybierzcie swoją ulubioną. 

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.

Na patelnię dajemy margarynę, cukier i kakao, podgrzewamy.

Dodajemy naszą rozpuszczoną żelatynę i dalej podgrzewamy (nie gotujemy).

Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy śmietanę i szybko mieszamy.

Polewa idealna do ciast, ciasteczek i deserków.

Dodatek polewy czekoladowej w ciastach nadaje im wyjątkowego smaku, dlatego warto uwzględnić ten dodatek w przygotowywanych deserach. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 28.06.2014 11:13
muszę ją spróbować :)
monia2005 18.05.2014 09:30
nigdy nie robiłam z żelatyną ale na pewno wypróbuję :-)
gosia56 17.05.2014 16:22
Jeszcze nigdy takiej nie robiłam;)
Noruas 17.05.2014 12:49
Faktycznie wygląda nieźle!
Konczi 17.05.2014 11:55
świetna - wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak