Przepis i sposób przygotowania na: Najlepsza polewa czekoladowa do ciasta
Polewa czekoladowa to pyszny dodatek, który nadaje deserom niepowtarzalny smak i aromat. Gęsta i kremowa konsystencja doskonale komponuje się z różnorodnymi słodkościami, takimi jak ciasta, muffiny, naleśniki czy lody. Polewę czekoladową można przygotować z różnego rodzaju czekolad: białej, mlecznej czy gorzkiej. Każda z nich będzie pasowała do innego deseru, dlatego wybierzcie swoją ulubioną.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia.
Na patelnię dajemy margarynę, cukier i kakao, podgrzewamy.
Dodajemy naszą rozpuszczoną żelatynę i dalej podgrzewamy (nie gotujemy).
Odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Dodajemy śmietanę i szybko mieszamy.
Polewa idealna do ciast, ciasteczek i deserków.