Nadziewka z cukinią

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1 kg
  • papryka czerwona

    1/2
  • papryka żółta

    1/2
  • cebula

    2
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • cukinia

    1
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • kajzerka

    1
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jajko

    2
  • żółtko jajek

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewka z cukinią foto
Kajzerkę moczymy w wodzie. Jedną z cebul kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Nadziewka z cukinią foto
Nastepnie przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić.
Krok 3 - Nadziewka z cukinią foto
Paprykę i drugą z cebul kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Nadziewka z cukinią foto
Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię.
Krok 5 - Nadziewka z cukinią foto
Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię.
Krok 6 - Nadziewka z cukinią foto
Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka.
Krok 7 - Nadziewka z cukinią foto
Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 8 - Nadziewka z cukinią foto
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 07.01.2017 01:33
ciekawa propozycja
Grazyna0211 27.12.2016 12:49
fajny pomysł
jan_mag 25.12.2016 21:20
Bardzo efektowne !
Iwusia 22.11.2016 22:03
bardzo pomysłowe danie, a jakie smaczne
Lis 25.10.2016 11:04
Cudownie smakowita:)
ben-ka 17.06.2016 08:50
Też bardzo mi się podoba.
KORAL 16.06.2016 23:37
Smaczna rolada
cukiereczek 09.04.2014 17:46
bardzo pomysłowe
Lidzia 03.04.2014 15:19
Pyszności.
rjustysia 11.11.2012 12:29
Bardzo lubię takie właśnie odmiany mięsnego dnia. Ta rolada wygląda rewelacyjnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat