Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewany schab
Cebulę smażymy na odrobinie masła pokrojoną w drobną kostkę, gdy się zrumieni dodajemy starte na tarce pieczarki i pokrojony w drobną kostkę boczek, zmniejszamy ogień, dusimy na małym ogniu, doprawiamy suszoną włoszczyzną, pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym.
Po 20 minutach gdy woda odparuje ściągamy naczynie , studzimy farsz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majeranek.
Grzybki marynowane bardzo drobno siekamy i przekładamy do farszu, posypujemy bułką tartą, i masę delikatnie rozcieramy lub mielimy.
Przygotowany farsz wykładamy na wcześniej zamarynowany schab, powoli zwijamy, możemy spiąć wykałaczkami, związać lub owinąć folia aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy odrobina wody na dno, pieczemy 1,5 godzimy w temp 190 st.