Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z indyka
szpinak ok 300 gram
cebula 1
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki
bazylia
oregano
tymianek
jaja 2
sól
pieprz
papryka czerwona
mąka pełnoziarnista 1 łyżka
mleko 120 ml
ryż
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym

Kroki postępowania

1
Pierś indyka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem.
Krok 1 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto
2
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową i odrobinę ziół. Całość podsmażyć.
Krok 2 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto
3
Szpinak odsączyć i poczekać aż wystygnie. Następnie wymieszać z jajkiem.
Krok 3 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto
4
Szpinak ułożyć na mięsie.
Krok 4 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto
5
Zrolować i spiąć wykałaczkami lub owinąć nicią kuchenną. Mięso ułożyć na kawałku folii do pieczenia. Folię dokładnie zamknąć i umieścić mięso na ruszcie w piekarniku. Piec w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut.
Krok 5 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto
6
Aby przygotować sos paprykowy, umyć paprykę, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku olej. Wrzucić pokrojoną paprykę i krótko podsmażyć. Posypać mąką i dokładnie wymieszać. Dodać odrobinę wody, mieszać oraz dodać mleko. Gotować paprykę na miękko około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Następnie wszystko dokładnie zmiksować aż powstanie gładki sos.
Krok 6 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto
7
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Przed podaniem wymieszać z ziołami.

Smacznego :)
Krok 7 - Nadziewana pierś indyka z sosem paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.07.2013 23:52
rewelacyjny obiadek :)
teresa18 16.07.2013 21:03
super mięsko
Cranberry 16.07.2013 18:31
pysznie wygląda :)
GOSIA18 16.07.2013 17:03
ciekawe połączenie smaków, nie lubię szpinaku, ale mogłabym się skusić
Konczi 16.07.2013 15:43
rewelacyjne połączenie - mniam - smaczne się należy :)
Megg 16.07.2013 14:48
wspaniały obiadek
Monia 16.07.2013 14:20
Świetna propozycja... na przyszłość do wypróbowania :)
Zdzisław 16.07.2013 14:11
dla mnie smacznie podano
biatriss 16.07.2013 14:05
mmm, dobry obiadek;)
Olga_SK 16.07.2013 14:03
Pomysł na sos - super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak