Nadziewana duszona szynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    70 dkg
  • szynka wędzona

    surowa 4 plastry
  • ser topiony

    wędzony 15 dkg
  • cebula

    1/2 sztuki
  • natka pietruszki

    1 garść
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej

    5 łyżek
  • przyprawa do mięs

    2 czubate łyżki
  • zioła prowansalskie

    1 łyżeczka
  • sos chili

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewana duszona szynka foto
Ser, cebulę i wędzoną szynkę pokroić w kostkę. Dodać do tego posiekaną natkę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Nadziewana duszona szynka foto
W szynce zrobić nacięcie (w środku). Do nacięcia włożyć przygotowany farsz, mocno docisnąć.
Krok 3 - Nadziewana duszona szynka foto
Olej dokładnie wymieszać z przyprawą do mięs, ziołami i sosem chili. Marynatą pokryć nadziane mięso i odłożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Krok 4 - Nadziewana duszona szynka foto
Po tym czasie mięso zrumienić z każdej strony na rozgrzanym w brytfannie oleju.
Krok 5 - Nadziewana duszona szynka foto
Do mięsa wlać w szklanki wody. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 90 minut. W razie potrzeby dolać więcej wody. Gotową szynkę kroić w grube plastry i podawać.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat