Nadziane piersi z kurczaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka podwójna

    2 szt
  • szpinak

    30 dag
  • jajko

    1 szt
  • masło

    4 łyżki
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • pieprz

  • sól

  • gałka muszkatołowa mielona

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka nacieramy pieprzem i papryką, po czym nacinamy mięso poziomo tak, by nacięta pierś przypominała kieszonkę. Do tej \"kieszonki\" włożymy póżniej farsz. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szpinak. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, gałkę muszkatołową oraz natkę pietruszki i bazylię.Gdy szpinak zmięknie i nabierze smaku, odcedzamy go i studzimy. Do zimnego szpinaku dodajemy całe jajko i starannie mieszamy. Farsz wkładamy w kieszonkę, po czym spinamy mięso wykałaczkami, by farsz nam nie uciekał.. Dokładnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Jeśli piersi są spore - warto po usmażeniu piersi chwilę podgotować na parze, by mieć pewność, że nie są surowe w środku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
czeresnie 01.12.2011 11:51
i ziemniaczki do tego:)
IKrakowianka 30.11.2011 21:16
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat