Nadziane jajka w żurku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas na żurek

    1/5 litra
  • biała kiełbasa

    6 sztuk
  • marchew

    1 sztuka
  • jajko

    6 sztuk
  • majeranek do smaku

    1 szczypta
  • pieprz mielony do smaku

    1 szczypta
  • śmietanka

    3/4 szklanki
  • woda

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziane  jajka w żurku foto
Kiełbaski związać nicią do mięs tak by miały ładny serdelkowaty kształt( na 12 sztuk ).
Krok 2 - Nadziane  jajka w żurku foto
Farsz z końcówek wycisnąć by kiełbaski nie popękały.
Z wyciśniętego farszu zrobić 12 kulek wielkości żółtka jajka ugotowanego na twardo*
Zagotować wodę z marchewką . Do wrzącej włożyć ostrożnie kiełbaski i kulki z farszu -- parzyć na bardzo małym gazie 20 minut.
Krok 3 - Nadziane  jajka w żurku foto
Wyłowić kiełbaski , kulki z farszu i marchewkę. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 4 - Nadziane  jajka w żurku foto
Do wywaru wlać zakwas . Zagotować.
Krok 5 - Nadziane  jajka w żurku foto
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem , majerankiem.
Krok 6 - Nadziane  jajka w żurku foto
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić . Obrać. Przekroić na pół.
Krok 7 - Nadziane  jajka w żurku foto
Wyjąć ostrożnie połówki żółtek.
Krok 8 - Nadziane  jajka w żurku foto
W puste miejsca włożyć kulki z farszu. Udekorować listkami zieleniny.
Krok 9 - Nadziane  jajka w żurku foto
Wielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta podawana na ciepło do popijania posiłków. Ostatnio przy wiązaniu białych kiełbasek do parzenia postanowiłam farsz który musiałam wycisnąć by dobrze kiełbaski związać wykorzystać do zrobienia nowej wersji żurku.

Gorący żurek wlać na talerze ( 4 ). Na każdym talerzu w żurku ułożyć po 3 połówki jajka z kulką farszu + 6 połówek żółtka + kilka plasterków ugotowanej marchewki.
* Białe kiełbaski zostają do podania na ciepło lub zimno

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 28.05.2013 09:44
Fajnie to wykombinowałaś.
teresa18 27.05.2013 19:15
fajny pomysł
Katarzyna34 27.05.2013 19:02
pomysł rewelacyjny zawsze coś innego na pewno kiedyś wykorzystam
Barbara13 27.05.2013 11:19
Znakomity pomysł
matesko 27.05.2013 11:02
ładne i smaczne
Ewelina47 27.05.2013 10:35
super pomysł, wszystkim gościom napewno by się spodobał
miki47 27.05.2013 10:21
znakomity przepis
Olga_SK 27.05.2013 09:50
świetny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat