Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziane jajka w żurku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żurek 1/5 litra
biała kiełbasa 6 sztuk
marchew 1 sztuka
jajko 6 sztuk
majeranek do smaku 1 szczypta
pieprz mielony do smaku 1 szczypta
śmietanka 3/4 szklanki
woda 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziane jajka w żurku

Kroki postępowania

1
Kiełbaski związać nicią do mięs tak by miały ładny serdelkowaty kształt( na 12 sztuk ).
Krok 1 - Nadziane  jajka w żurku foto
2
Farsz z końcówek wycisnąć by kiełbaski nie popękały.
Z wyciśniętego farszu zrobić 12 kulek wielkości żółtka jajka ugotowanego na twardo*
Zagotować wodę z marchewką . Do wrzącej włożyć ostrożnie kiełbaski i kulki z farszu -- parzyć na bardzo małym gazie 20 minut.
Krok 2 - Nadziane  jajka w żurku foto
3
Wyłowić kiełbaski , kulki z farszu i marchewkę. Zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Nadziane  jajka w żurku foto
4
Do wywaru wlać zakwas . Zagotować.
Krok 4 - Nadziane  jajka w żurku foto
5
Dolać śmietankę. Doprawić do smaku pieprzem , majerankiem.
Krok 5 - Nadziane  jajka w żurku foto
6
Ugotować jajka na twardo. Ostudzić . Obrać. Przekroić na pół.
Krok 6 - Nadziane  jajka w żurku foto
7
Wyjąć ostrożnie połówki żółtek.
Krok 7 - Nadziane  jajka w żurku foto
8
W puste miejsca włożyć kulki z farszu. Udekorować listkami zieleniny.
Krok 8 - Nadziane  jajka w żurku foto
9
Wielkanocny żurek to tradycja. Musi być . I musi być z jajkami i na białej kiełbasie . Co nie znaczy, że nie może być za każdym razem inny. Gotuję go ostatnio z roku na rok co raz mniej . W zasadzie tylko na wielkanocne śniadanie przygotowuję po małej porcji żurku z odrobiną kiełbasy i kawałkiem jajka- reszta żurku jest przez całe Święta podawana na ciepło do popijania posiłków. Ostatnio przy wiązaniu białych kiełbasek do parzenia postanowiłam farsz który musiałam wycisnąć by dobrze kiełbaski związać wykorzystać do zrobienia nowej wersji żurku.

Gorący żurek wlać na talerze ( 4 ). Na każdym talerzu w żurku ułożyć po 3 połówki jajka z kulką farszu + 6 połówek żółtka + kilka plasterków ugotowanej marchewki.
* Białe kiełbaski zostają do podania na ciepło lub zimno
Krok 9 - Nadziane  jajka w żurku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 28.05.2013 09:44
Fajnie to wykombinowałaś.
teresa18 27.05.2013 19:15
fajny pomysł
Katarzyna34 27.05.2013 19:02
pomysł rewelacyjny zawsze coś innego na pewno kiedyś wykorzystam
Barbara13 27.05.2013 11:19
Znakomity pomysł
matesko 27.05.2013 11:02
ładne i smaczne
Ewelina47 27.05.2013 10:35
super pomysł, wszystkim gościom napewno by się spodobał
miki47 27.05.2013 10:21
znakomity przepis
Olga_SK 27.05.2013 09:50
świetny pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak