Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

marynata

  • Musztarda sarepska Prymat

    3 łyżka
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/3 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka
  • cebula

    1 sztuka
  • curry

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka

warzywa

  • marchewka

    1 kg
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • rozmaryn

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki

mięso

  • udka kurczaka

    3 sztuki
  • pałki z kurczaka

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami foto
Cebule kroję w piórka
Krok 2 - Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami foto
Do miseczki przekładam musztardę dwa rodzaje, dodaję ocet balsamico, rozmaryn, curry, oraz rozpuszczony miód, paprykę. Całość mieszam.
Krok 3 - Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami foto
Kurczaka przekładam do miski dodaję cebulę, pieprz, sól ziołową
Krok 4 - Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami foto


Marchewkę obieram, ziemniaki także i kroję na cząstki. Przekładam do worka do zapiekania, dodaję zioła, sól i wstawiam worek do brytfanny.
Krok 5 - Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami foto
W kilku miejscach nacinam worek nożem. Piekę razem z kurczakiem.
Krok 6 - Musztardowy kurczak z pieczonymi warzywami foto
Każdy kawałek kurczaka obtaczam w marynacie i przekładam do pojemnika. Dodaję pokrojoną natkę i wkładam do lodówki na godzinę albo na noc. Mojego kurczaka wstawiłam na dobę do lodówki bardzo fajnie mięso przeszło aromatami. Na drugi dzień przekładam do naczynia żaroodpornego i wstawiam do piekarnika temp 200 stopni na 40-50 minut. W między czasie przekładam kurczaka i polewam resztą marynaty podczas pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wafelek2601 03.11.2015 13:00
Pyszne danie
norweska20 03.11.2015 12:14
zapowiada się bardzo smacznie ...apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat