Muszle z łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • marchew

    1 duża
  • filet z łososia

    1 średni
  • muszle makaronowe

    12 sztuk
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mozzarella

  • czosnek mini kostka

    1 sztuka
  • koperek

  • śmietana 18 proc

  • mleko 2%

    100 ml
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muszle z łososiem foto
Makaron gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Marchew obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy mrożony groszek i marchewkę. Po chwili wlewamy szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu 3-4 minuty.
Krok 2 - Muszle z łososiem foto
Wlewamy około 80-100 ml śmietany, dodajemy ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku lub 1 kostkę mini- czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Muszle z łososiem foto
Łososia kroimy w średnią kostkę, dodajemy do warzyw, dusimy razem 3 minuty.
Krok 4 - Muszle z łososiem foto
Studzimy, dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella, nadziewamy muszle. Nadziany makaron układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tartym parmezanem.
Krok 5 - Muszle z łososiem foto
Na dno naczynia wlewamy mleko. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i drobno posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 25.03.2012 11:01
przepysznie wyglądają,bardzo apetyczne:)
BernadettaP 03.03.2012 17:37
Nie, nie pamiętam jak się nazywały, ale to nie były conchiglioni, które zresztą do tej pory spotykałam tylko w wersji niepołączonej, a te są na środku złączone...
pacpaw 03.03.2012 16:54
na zdjeciach muszle wyglądają na duże, ale to chyba nie są conchiglioni?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat