Muszle faszerowane

Muszle faszerowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu w kształcie dużych mu

    400g
  • śmietana 30%

    1/2 l
  • pęczek drobnego szczypiorku

    1
  • szynki

    15dag
  • boczku wędzonego

    15dag
  • oliwy z oliwek

    6łyzek
  • maku

    2łyżki
  • soli

    2łyżeczki
  • pieprz czarny

    1łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1łyzeczka
  • bazylia

    1łyżeczka
  • oregano

    1łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu (średnio około 7 minut).Uważaj,nie dopuścić do jego rozgotowania.Przed odcedzeniem dodaj do wody 2 łyżki oliwy z oliwek-dzięki temu makaron nie sklei się. Przygotuj farsz.Z mielone mięso wymieszaj z dwiema łyżkami śmietany.Dodaj umyty i drobno posiekany szczypiorek, a także pokrojoną w niedużą kostkę szynkę i wędzony boczek.Przyprawy do smaku solą, pieprzem i ziołami.Każdą ugotowaną muszlę nadziewaj farszem mięsnym. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, następnie dodaj do niej mak i klika minut razem smaż. Dodaj pozostałą śmietanę i dobrze wymieszaj. Układaj w sosie muszle z farszem, a następnie duś około 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu . Gdy mięso w muszlach będzie ugotowane , wykładaj danie na talerz. Udekoruj świeżymi owocami żurawiny i listkami bazylii. Polej sosem z patelni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat