Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszelki faszerowane w curry

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron muszle 20 szt
ser żółty 50 g
schab bez kości 150 g
cebula 1 średnia
mieszanka chińska 0,5 opakowania
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
ziele angielskie 2 kulki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku
Kolendra cała Prymat
Szafran nitki Prymat odrobina
tapioka 1 łyżka
anyż 2 gwiazdki
sos sojowy 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
śmietana kremówka 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszelki faszerowane w curry

Kroki postępowania

1
Makaron lekko podgotować w osolonej wodzie. Przez około 3 min, od razu odcedzić.
Krok 1 - Muszelki faszerowane w curry foto
2
Mięso mieliśmy zamrożone. Obgotowaliśmy je delikatnie w 2/3 szklanki wody. Mięsko wyciągnąć z wody. Wodę posolić, popieprzyć, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zostawić na małym ogniu na około 10 min.
Mięso pokroić w małą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami startego sera, pokrojoną w kostkę cebulą, papryką ostrą, kolendrą, solą i pieprzem.
Krok 2 - Muszelki faszerowane w curry foto
3
Nafaszerować mięsem muszelki.
Krok 3 - Muszelki faszerowane w curry foto
4
Na patelni na oliwie z oliwek podsmażyć mieszankę chińską. Lekko posolić i popieprzyć. Jak już będzie przyrumienione zalać wywarem z mięsa. Przyprawić curry, papryką ostrą, dodać śmietanę kremówkę.
Krok 4 - Muszelki faszerowane w curry foto
5
Przelać sos na blaszkę. Dodać tapiokę i wymieszać.
Krok 5 - Muszelki faszerowane w curry foto
6
Dodać anyż i szafran.
Krok 6 - Muszelki faszerowane w curry foto
7
Ułożyć w sosiku nafaszerowane muszelki.
Krok 7 - Muszelki faszerowane w curry foto
8
Zasypać serem.
Krok 8 - Muszelki faszerowane w curry foto
9
Piec około 20 min w 180 stopniach.
Krok 9 - Muszelki faszerowane w curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 07.02.2014 15:27
cos pysznego
ben-ka 07.02.2014 11:03
To coś dla mnie:)uwielbiam makaron!
Dorian 07.08.2013 10:59
pycha jedzonko
gacopierz23 06.08.2013 11:55
piękne i smaczne
Wiesława1 16.05.2013 20:28
fajny pomysł
as28 16.05.2013 16:44
super pomysł
NatalkaC 16.05.2013 15:31
super pomysł, na pewno wypróbuje
mufinka79 16.05.2013 15:19
uwielbiam faszerowane muszle :) Pysznie wyglądają :)
Olga_SK 16.05.2013 15:10
kolorowych muszli jeszcze nie spotkałam. ruszam na polowania po marketach :)
KasiaK90 16.05.2013 13:51
pyszny obiadek ;)
Pomocnik 16.05.2013 12:02
super pomysł
paulina2157 16.05.2013 11:19
muszą być przepyszne, świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak