mussaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej roślinny

    2 łyż
  • cebule

    2 średnie
  • czosnek ząbki

    3 szt.
  • chude mięso z jagnięcia lub wo

    80 dag
  • mąka

    1\\2 szkl.
  • jogurt naturalny

    3 szt. 175g
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bakłażan

  • papryka zielona

    1 strąk
  • żółtko jajek

    4 (roztrzepane)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić bakłażany w plastry o grubości 0,5cm. Posolić i odstawić na godzinę. Na średnim ogniu usmażyć,mieszając co pewien czas,oprószyć cebulą, pieprzem i czosnkiem.Dodać mięso,zrumienić.Usmażone z cebulą i czosnkiem mięso posypać solą,pieprzem i papryką.Odlać nadmiar tłuszczu.Plastry bakłażana obtoczyć w mące i usmażyć na jasnobrązowy kolor.W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone plastry bakłażanów.Naczynie szczelnie przykryć piec w temp.180 st.C. Jogurt wymieszać z żółtkami i mąka i polać bakłażany sosem.Piec jeszcze z 15min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiertlo102 26.11.2010 08:48
pychotka
Szarrikka 24.11.2010 09:21
Świetny przepis!
Ewelina45 23.11.2010 16:18
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat