Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
bakłażan
2 sztuki -
mielone wołowe
35 dkg -
cebula
2 sztuki -
papryka czerwona
1 sztuka -
pomidor
3 sztuki -
pietruszka zielona
-
sól
-
przecier pomidorowy
2 łyżki
Sposób przygotowania
Muszą odpuścić goryczkę.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion, drobno pokroić.
Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać przetarty czosnek, dodać mięso, podsmażać .
Dodać paprykę, pomidory, przecier, oregano, bazylię, doprawić solą i pieprzem.
Ugotować sos beszamelowy.W małym garnku, roztopić masło dodać
mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem , gotować 3 minuty mieszając, dodać sok z cytryny doprawić pieprzem.
Osuszone plastry bakłażana, obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Wysmarować odrobiną oliwy naczynie żaroodporne, wyłożyć dno plastrami bakłażana.
Na bakłażan rozsmarować warstwę mięsa,posypać posiekaną pietruszką.Przykryć plasterkami bakłażana.
Zalać sosem, zapiekać w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Komentarze (20)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (10)