Musaka z bakłażana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    2 sztuki
  • mielone wołowe

    35 dkg
  • cebula

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    3 sztuki
  • pietruszka zielona

  • sól

  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażany pokroić w plastry, zasypać solą i ułożyć na papierowych ręcznikach.
Muszą odpuścić goryczkę.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić z nasion, drobno pokroić.
Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać przetarty czosnek, dodać mięso, podsmażać .
Dodać paprykę, pomidory, przecier, oregano, bazylię, doprawić solą i pieprzem.
Ugotować sos beszamelowy.W małym garnku, roztopić masło dodać
mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić mlekiem , gotować 3 minuty mieszając, dodać sok z cytryny doprawić pieprzem.
Osuszone plastry bakłażana, obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Wysmarować odrobiną oliwy naczynie żaroodporne, wyłożyć dno plastrami bakłażana.
Na bakłażan rozsmarować warstwę mięsa,posypać posiekaną pietruszką.Przykryć plasterkami bakłażana.
Zalać sosem, zapiekać w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 07.03.2014 22:45
idealnie wyszła
Ewelina38 31.12.2013 22:24
rewelacyjne, i z przyjemnością bym skosztowała :)
Ada-Gaba 13.11.2013 07:41
znakomite danie
Wacław 15.10.2013 14:14
świetna propozycja na obiad
Katarzyna59 03.10.2013 18:59
pyszności,
Katarzyna59 25.09.2013 07:20
pyszności,
anemon 23.08.2013 06:44
Apetycznie się prezentuje.
IwonaKa 28.07.2013 15:17
super danie,świetny przepis
Róża1 02.07.2013 12:16
Świetny pomysł:-) i super wygląda
ben-ka 27.06.2013 10:44
Żałuję,że nie mogę spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat