Cukinie i bakłażany pokroić w cienkie talarki, oprószyć solą i odłożyć na pół godziny. Następnie opłukać, osuszyć i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać mielone mięso i smażyć do lekkiego zrumienienia. Do mięsa wsypać pomidory z puszki, wlać wino. dodać przyprawy i gotować ciągle mieszając do odparowania. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone w plasterki ziemniaki, następnie warstwę bakłażana z cukinią, mięso i przykryć warstwą cukinii i bakłażana.
Sos
Masło rozpuścić, wymieszać z mąką, ciągle mieszając wlewać powoli mleko, zagotować, ostudzić. do zimnego sosu dodać jajko i ser, doprawić do smaku, wymieszać i zalać mussakę. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 45-50 minut.