Mus z truskawek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    1/2 kg
  • białka jaj

    4-6 sztuk
  • cukier

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki odszypułkować i umyć pod, a następnie zalać je odrobiną wrzątku, ugotować i przepuścić przez sito. Białka jaj należy ubić wraz z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć ją z przecierem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Od razu podawać. Jeśli do musu dodamy żelatynę, wówczas należy odstawić go do zastygnięcia( stężenia).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 09.11.2013 20:20
uwielbiam taki mus
RenataZ-et 17.07.2013 23:16
pyszności z truskawek
Katarzyna/kate1980 10.04.2012 22:25
super przepis
Juleczka20 24.02.2012 11:10
super
kielcok1 11.12.2011 20:52
bardzo smaczny polecam
rakow2 04.05.2011 15:56
czekam na truskawki i do dzieła
pioge7 06.03.2011 09:42
spróbuje go zrobić
Krzysztof42 29.09.2010 12:26
mus musi być smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat