Mus z truskawek

Mus z truskawek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    1/2 kg
  • białka jaj

    4-6 sztuk
  • cukier

    10 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Mus z truskawek

Truskawki odszypułkować i umyć pod, a następnie zalać je odrobiną wrzątku, ugotować i przepuścić przez sito. Białka jaj należy ubić wraz z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę ze szczyptą soli, połączyć ją z przecierem truskawkowym i udekorować świeżymi truskawkami. Od razu podawać. Jeśli do musu dodamy żelatynę, wówczas należy odstawić go do zastygnięcia( stężenia).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

IKrakowianka 09.11.2013 20:20
uwielbiam taki mus
RenataZ-et 17.07.2013 23:16
pyszności z truskawek
Katarzyna/kate1980 10.04.2012 22:25
super przepis
Juleczka20 24.02.2012 11:10
super
kielcok1 11.12.2011 20:52
bardzo smaczny polecam
rakow2 04.05.2011 15:56
czekam na truskawki i do dzieła
pioge7 06.03.2011 09:42
spróbuje go zrobić
Krzysztof42 29.09.2010 12:26
mus musi być smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat