Mus z gruszek w gorzkiej czekoladzie

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    2 sztuki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2,5 łyżeczki
  • czekolada gorzka

    1/2 opakowania
  • masło

    1 łyżka
  • mleko 3,2%

    150 ml
  • skrobia

    1 łyżeczka
  • wino białe wytrawne

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

zagotować wino, dodać pokrojone gruszki. Gotować do miękkości ok 15 minut. Wyjąć gruszki do gorącego wina wsypać żelatynę. Dobrze rozpuścić. Włożyć z powrotem gruszki i zmiksować. Wylać do pojemniczków. Wystudzić i zostawić do ostygnięcia. Włożyć do lodówki do ścięcia.
W rondlu podgrzać mleko, dodać pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Rozprowadzić na gładką masę trzepaczką. W niewielkiej ilości mleka rozpuść skrobię i mieszając zagotuj. Wylać na talerze. Poczekać aż wystygnie do temperatury pokojowej. Wyjąc mus i ułożyć na środku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Konczi 10.10.2013 08:53
mi również podoba się ten deserek, super :)
V_kuchareczka 09.10.2013 23:20
świetny przepis
nogawkuchni 09.10.2013 16:15
Genialny deser,ale zachęcająca słodkość,bardzo apetycznie się prezentuje, pysznie podane,z pewnością pyszne.
ssylwiaa 09.10.2013 14:58
wytrawny ten deser ;)
Papryczka 09.10.2013 14:52
pycha deser
Ola1984 09.10.2013 13:53
Kapitalny deser dla dorosłych :) Chyba się skuszę i zrobię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat