Mus z gorzkiej czekolady

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    70-80% 200 g
  • kakao

    2-3 łyżki
  • woda

    6-7 łyżek
  • śmietana kremowa 30%

    1,5 szkl.
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna

    płaska łyżka
  • owoce sezonowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śmietanę rozgrzać prawie do zawrzenia, dodać kakao, połamaną na kostki czekoladę, cukier waniliowy i cukier puder - roztrzepać trzepaczką do uzyskania jednolitego płynu. Odstawić do ostygnięcia, potem wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie, wymieszać, pozostawić do spęcznienia i rozpuścić w mikrofalówce.

Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na puszystą masę, pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę cienką stróżką.

Masą dość szybko napełnić przygotowane pucharki lub szklaneczki i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem każdą porcję przybrać owocami sezonowymi.
Habibi
Im czekolada gorzka będzie lepszej jakości (wysoki % zawartości kakao), tym mus będzie smaczniejszy i stabilniejszy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
BobMay 18.09.2016 20:00
pysznie wygląda i bardzo lekko
Ewa Wojtaszko 14.09.2016 11:44
oy uwielbiam takie desery :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat