Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z gorzkiej czekolady

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czekolada gorzka 70-80% 200 g
kakao 2-3 łyżki
woda 6-7 łyżek
śmietana kremowa 30% 1,5 szkl.
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat płaska łyżka
owoce sezonowe

Porada

Im czekolada gorzka będzie lepszej jakości (wysoki % zawartości kakao), tym mus będzie smaczniejszy i stabilniejszy.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z gorzkiej czekolady

Śmietanę rozgrzać prawie do zawrzenia, dodać kakao, połamaną na kostki czekoladę, cukier waniliowy i cukier puder - roztrzepać trzepaczką do uzyskania jednolitego płynu. Odstawić do ostygnięcia, potem wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w chłodnej wodzie, wymieszać, pozostawić do spęcznienia i rozpuścić w mikrofalówce.

Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową ubić na puszystą masę, pod koniec dodając rozpuszczoną żelatynę cienką stróżką.

Masą dość szybko napełnić przygotowane pucharki lub szklaneczki i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Przed podaniem każdą porcję przybrać owocami sezonowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BobMay 18.09.2016 20:00
pysznie wygląda i bardzo lekko
Ewa Wojtaszko 14.09.2016 11:44
oy uwielbiam takie desery :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak