Mus owocowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mrozonych wiśni

    50 dag
  • cynamon

  • śmietanki łaciata 30%

    300 ml
  • brązowego cukru

    1 szkl.
  • soku wiśniowego

    1 szkl
  • cukier waniliowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie wsyp do rondelka, dodaj cynamon i brązowy cukier.Zalej sokiem wiśniowym i gotuj około 10-15 minut, odparowując sok. Następnie usuń cynamon, a owoce zmiksuj na gładki mus. Ostudź wstawiając garnek z musem do zimnej wody i wymieszaj. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dosypując cukier waniliowy i ostrożnie dolewając małe porcje koniaku. Na spód 4 pucharków deserowych włóż po małej porcji mocno ochłodzonego musu wiśniowego.Przykryj porcją śmietanki, a na śmietance umieść resztę musu. Deser udekoruj listkiem mięty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kopiko1983 19.02.2011 13:06
Uwielbiam wiśnie i wszystko co z nimi związane, więc strasznie dziękuję Ci za ten przepis, bo na pewno go wypróbuję!
gusia1000 08.11.2010 19:47
Zdrowy deser.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat