Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na mus

  • jajko

    2 szt
  • cukier puder

    50 g
  • śmietana kremowa 36%

    580 ml
  • czekolada mleczna

    100 g
  • biała czekolada

    100 g

Dodatkowo

  • owoce sezonowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie musu:
Jajko ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 3 minut). W rondelku podgrzewamy 230 ml śmietanki – ważne aby jej nie zgotować. Ciepłą śmietankę wlewamy do ubitych jaj i kilka minut miksujemy. Mieszaninę ponownie wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut stale mieszając, aż zgęstnieje. Ważne żeby jej nie zagotować!

Masę dzielimy na dwie równe części. W jednej rozpuszczamy czekoladę mleczną, a w drugiej karmelową. Jeśli czekolada nie będzie się chciała rozpuścić można ponownie podgrzać.

Jak nasze musy przestygną chowamy je do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Schłodzone kremy przekładamy do dwóch misek. Pozostałą śmietankę (350 ml) dzielimy na dwie równe części. Każdą ubijamy na sztywno. Jedna część ubitej śmietany dodajemy najpierw do masy z czekolady mlecznej, a drugą do masy z czekolady karmelowej. Miksujemy aż uzyskamy jednolity mus.

Gotowe musy możemy na przemian przełożyć do pucharków, nakryć folią spożywczą i chłodzić przez ok. 2-3 godziny.

Przed podaniem udekorować świeżymi owocami

Ja musy podałam na czekoladowych krążkach. W tym celu w kąpieli wodnej rozpuściłam 200 g mlecznej czekolady. Na foli aluminiowej, rozprowadziłam jeszcze ciepłą, płynną czekoladę rysując koła o średnicy ok. 8 cm., ostrożnie folię wstawiłam do lodówki aż czekolada zastygła. Delikatnie zdjęłam czekoladowe krążki i przełożyłam je musami.
Kuchnia Marty
Zamiast białej czekolady użyłam karmelowej :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bryndzia93 28.02.2016 20:23
Świetny deser :)
dollce 17.02.2016 20:52
rewelacja!!!
Barbara13 15.02.2016 23:34
o rzesz ty!!!! smakowite cudo!!!
Wiktoria29 15.02.2016 21:02
ślicznie udekorowany
Renataj 15.02.2016 19:56
Piękny, kuszący i z pewnością smaczny deser:)
wyattearp 15.02.2016 17:06
pysznie wygląda
Renata9 15.02.2016 15:29
Bardzo smaczny deserek :-)
marenka 15.02.2016 14:48
pięknie się prezentuje
ilka01 15.02.2016 13:58
piękny deser
bertpvd 15.02.2016 13:11
przepiękny, kolorowy deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat