Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    100 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • jajka

    4 szt
  • sól morska

    1 szczypta
  • woda

    4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    500 ml
  • serek mascarpone

    125 g
  • cukier puder

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mus czekoladowy foto
Czekolady stopić z dodatkiem wody i masła. Przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką pudru. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru
Krok 2 - Mus czekoladowy foto
Dodać przestudzoną czekoladę.
Krok 3 - Mus czekoladowy foto
Następnie dodać ubite białka.
Krok 4 - Mus czekoladowy foto
Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej. Nałożyć do pucharków, udekorować resztą śmietanki. Schładzać ok. 2 godz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

29.10.2014 17:07
jestem zachwycona :)

dorotka0000025

29.07.2014 00:14
swietny pomysl

marcia7

01.06.2014 21:39
niezły deser

Kolorowa

01.06.2014 14:24
zjadłabym taki deser !

jasiek

31.05.2014 12:42
coś wspaniałego

Noruas

30.05.2014 11:33
pyszności!

caralajna

29.05.2014 16:03
bardzo bogaty mus czekoladowy, na pewno niebiańsko smakuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat