Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    2 tabliczki
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • mleko

    1/4 szklanki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • jajko

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę wraz z mlekiem. Gdy składniki się rozpuszczą odstaw na bok do przestygnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym,dodaj rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj do połączenia się składników.
Kremówkę ubij na sztywno pianę, ok. 2-3 łyżki odłóż do dekoracji. Pozostałą śmietankę połącz z masą czekoladową.
Białka ubij wraz z solą, dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Pianę dodawaj porcjami do czekolady. Mus przełóż do lodówki na kilka godzin.
Podawaj z bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jola91 16.08.2016 22:05
Pyszności ;) Muszę się skusić na taki deserek ;)
Bernadeta1 14.08.2016 19:28
pyszny deserek
agnieszka214 14.08.2016 16:56
Pycha taki mus
sezamek 14.08.2016 16:03
Fajny mus , ale sprecyzuj ilość czekolady , tabliczki są różne :)
Alex_M 14.08.2016 15:43
super deser
Wacław 14.08.2016 13:50
przepyszny deser :-)
Maridka19 14.08.2016 12:59
wygląda pysznie :)
adelajda 14.08.2016 11:35
Lubie mus czekoladowy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat