Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dag
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    1,5 szkl
  • woda

    5 łyżek
  • jajko

    5 szt
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki
  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • cukier puder

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • galaretka owocowa

    1 szt
  • banan

    2 szt
  • polewa czekoladowa

    1 szt
  • kremówka

    1 szkl
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Murzynek z kremem bananowo-kokosowym

Do garnka włożyć masło, wsypać cukier, kakao i wlać 5 łyżek wody. Gotować przez 5 minut, Następnie zdjąć z ognia, ostudzić. Do ostudzonej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej brytfanny, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po ostudzeniu przekroić wzdłuż na pół tak aby powstały 2 blaty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wylać na talerz i pozostawić do zakrzepnięcia, następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać żelatynę. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem, obranymi ze skórki, pokrojonymi w drobną kostkę i skropionymi sokiem z cytryny bananami, pokrojoną galaretką. Wszystko wymieszać z ubitą śmietaną. Na jeden blat ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem, docisnąć. Polać polewą czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

romanrafal
romanrafal 22.09.2013 09:14
podoba mi się przepis,pycha
mirosława4 15.04.2013 19:03
zapowiada się smaczne ciasto :)
olkaaa 24.02.2013 09:57
jeszcze nie próbowałam
IlonaAlbertos 26.04.2012 23:31
Zapowiada się niezwykle apetycznie.
Iwusia 26.04.2012 23:03
zapowiada się bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat