Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek na kwaśnej śmietanie z powidłami
Murzynek z powidłami na śmietanie to pyszne, proste ciasto. Śmietana dodaje wilgotności i poprawia konsystencje ciasta. Powidła śliwkowe przełamują słodycz ciasta i pasują do kakao. Murzynek ma wiele swoich wersji, ale ta należy do jednych z lepszych. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe.
Ciasto murzynek ze śmietaną i powidłami:
1. W misce mieszamy jajka z kwaśną śmietaną, czterema łyżkami powideł, kakao oraz cukrem.
2. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margaryną oraz przesianą mąką pszenną wymieszaną z sodą. Mieszamy.
3. Dobrze wymieszane ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
4. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 40-50 minut.
5. Po upieczeniu ciasto studzimy i przekrawamy na 2 części - smarujemy powidłami i składamy. Wierzch oblewamy polewą czekoladową. Możesz użyć gotowej polewy czekoladowej lub zrobić ją z przepisu na polewę z czekolady i mleka.
Będziesz potrzebować keksówkę o wymiarach: 22x9-10 cm.