Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    0,5 kostki
  • kakao

    1,5 łyżki
  • nutella

    0,5 łyżki
  • woda

    3-4 łyżki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mąka pszenna

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Murzynek foto
Margarynę, kakao, nutellę, wodę oraz cukier rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu mieszając aż do momentu rozpuszczenia cukru

Odlewamy 0,5 szklanki jako polewę

Odstawiamy w zimne miejsce do przestudzenia
Krok 2 - Murzynek foto
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do mąki

Do mąki dodajemy też przestudzoną masę kakaową. Nie musi ona być zimna ale ważne żeby nie była gorąca
Krok 3 - Murzynek foto
Mąkę mieszamy z masą kakaową a białka ubijamy na sztywno
Krok 4 - Murzynek foto
Białka dodajemy do masy kakaowej wymieszanej z mąką i delikatnie mieszamy żeby białka nie opadły i nadały puszystości ciastu
Krok 5 - Murzynek foto
Ciasto wylewamy do keksówki

Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Polecam sprawdzać patyczkiem bo wymagany czas może być krótszy gdyż ciasto szybko się piecze
Krok 6 - Murzynek foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olla85 15.02.2014 18:39
Jedno z moich ulubionych ciast :) Klasyczny murzynek jest najlepszy!
Zdzisław 15.02.2014 15:29
dla mnie smaczne słodkości
Milka100 15.02.2014 15:23
pyszny murzynek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat