Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kostka
cukier 1,5 szkl
mąka 1,5 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
woda 8 łyżek
jajko 4 szt
kakao 4 szt
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek

Do garnka wlewamy 8 łyżek wody,dodajemy margarynę-roztopić. Następnie dodać cukier,cukier waniliowy i kakao – podgrzewać ok 5 minut. Wystudzić. Do przestudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka – miksujemy,odlewamy 3/4 szklanki (ta masa polejemy murzynka po upieczeniu) . Do pozostałej masy kakaowej dodajemy przesiana make z proszkiem do pieczenia – miksujemy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna piane. Ubita piane dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tarta blaszki keksowej. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polewamy ciasto odlana wcześniej masa kakaowa i posypujemy kokosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela_K 03.02.2014 20:38
murzynek dobry na smutki
Mati13 03.02.2014 20:31
bardzo smaczny
Milka100 03.02.2014 19:40
smaczny murzynek
Iwa27 03.02.2014 19:23
uwielbiam murzynka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak