Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    250 g
  • cukier

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • mleko

    0,5 szklanki
  • kakao

    4 łyżki
  • kakao

    3 łyżeczki
  • jajko

    4 szt
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • masło

    100 g
  • woda

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy 1,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, mleko i 4 łyżki kakao. Odstawiamy do ostygnięcia. Do letniej masy dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z powstałą masą. Gotowe ciasto wlewamy do dwóch form 14x25 lub jednej większej. Pieczemy przez około 45 minut w 170 stopniach C.
Masło, pół szklanki cukru, 3 łyżeczki kakao i 3 łyżki wody gotujemy, cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i polewamy murzynek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 13.12.2013 08:30
zawsze ciasto smaczne jest
monisia1977 13.12.2013 06:35
fajnie wygląda
2milutka 12.12.2013 23:02
najlepszy taki
sasanka 12.12.2013 22:44
Robię dokładnie tak samo tylko na polewę odlewam sobie z tej masy, którą robi się do samego ciasta :) a ciasto widać, że takie jak powinno być: aromatyczne i mokre w środku :)
Megg 12.12.2013 22:42
smaczne ciacho
Gabi44 12.12.2013 22:22
Nasze ulubione ciasto,chociaż robię trochę inaczej.
Barbara13 12.12.2013 21:32
Jaki idealny :)Cudnie wyszedł
mufinka79 12.12.2013 21:05
Jedno z moich ulubionych ciast :) Pycha!
Konczi 12.12.2013 20:58
wygląda idealnie
Agata3 12.12.2013 20:46
Klasyka, która wszystkim smakuje:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat