Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • masło

    200 g
  • jajka

    4
  • cukier

    1,3 szklanki
  • kakao

    3 lyzki
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczki
  • woda

    3 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę i kakao- mieszamy. Odlewamy 3/4 szklanki masy kakaowej na polewę. Pozostałą część odstawiamy do ostudzenia. kolejno dodajmy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Po połączeniu się składników dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta, polewamy je polewą- jeśli zgęstniała to delikatnie podgrzewamy i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 05.01.2014 21:03
polecam wszystkim
Anula 11.10.2013 19:33
Tradycja:)
malaczarna23 11.10.2013 17:32
uwielbiam murzynka
Czarnula87 11.10.2013 17:08
prawdziwy murzynek, bardzo wyrazisty, moje ukochane ciasto
Ola1984 11.10.2013 12:28
Dawno nie jadłam, muszę zrobić :)
dwa pokoje z kuchnią 11.10.2013 09:18
robię często taki też
Renata9 11.10.2013 08:28
pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat