Murgh Kari

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • pieczarki

    100 g
  • pomidor

    2 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • bulion warzywny

    500 ml
  • mleko kokosowe

    3 łyzki
  • olej roślinny

    3 łyzki
  • migdały siekane

    1 łyzka

PRZYPRAWY

  • czosnek ząbki

    1 szt
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyzeczka
  • chili Prymat

    1 łyzeczka
  • pasta curry

    1 łyzka
  • kolendra Prymat do smaku

    1 łyzeczka
  • sól do smaku

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce.

Na patelnie wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę.

Dodajemy pokrojone w plastry pieczarkii pokrojone w kosteczkę pomidory.

Zalewamy bulionem i doprawiamy solą.

Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 27.09.2014 16:09
egzotyka na talerzu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat