Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mule z warzywami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Coraz częściej Polacy sięgają po owoce morza, głównie krewetki. Oczywiście, że są pyszne, jednak istnieją niezliczone rodzaje przysmaków np. nasze ukochane przegrzebki czy też mule. Te ostatnie są niezwykle aromatyczne, a dodatki do nich mogą być różne. Tym razem proponujemy wersję z warzywami.

Składniki:

mule 1 kilogram
masło klarowane 1 łyżka
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
seler naciowy 3 sztuki
pomidory 2 sztuki
pieczarki 250 gramów
białe wino wytrawne 100 mililitrów
sok pomidorowy 250 mililitrów
kalafior 250 gramów
papryka czerwona 0.5 sztuki
natka pietruszki 1 pęczek

Porada

W przepisie użyliśmy 3 łodygi selera naciowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Mule z warzywami

Cebule siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle. Po kolei dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy, pokrojone pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.

Wlewamy wino, sok pomidorowy, zagotowujemy.

Wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę. Przykrywamy naczynie, chwilę dusimy.

Dodajemy mule, wraz z wodą, która doda smaku naszej potrawie.

Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, kiedy muszle się otworzą. Te które nie, usuwamy.

Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak