Mule a la mariniere

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • świeże mule

    2 kg
  • masło

    5 dag
  • bukiet garnia

    1 szt
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • tymianek

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • gęsta śmietana

    0,6 szklanki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • wino białe wytrawne

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mule oczyścić, oskrobać, odrzucić wszystkie te, które nie zamykają się pod wpływem dotyku i włożyć ja na 1 godzinę. Do miski z zimną wodą. W dużym garnku rozpuścić masło, wrzucić obrane i posiekane cebule oraz zmiażdżony czosnek, zeszklić, wlać wino, dodać bukiet garni i zagotować. Wyjąć mule z wody, wsypać do garnka, przykryć i gotować kilka minut na dużym ogniu. Podczas gotowania potrząsnąć kilkakrotnie garnkiem, żeby muszle się otworzyły. Przełożyć ja do wazy lub ceramicznej miski, odrzucając wszystkie zamknięte. Usunąć przyprawy, odparować wywar do połowy gęstości, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku, wymieszą z natką, polać sosem. Podawać gorące, najlepiej z bagietką i czerwonym winem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 15.04.2015 08:01
dobry pomysł
szajba2 06.02.2011 13:36
chyba by mnie zmuliło
Babciagramolka 28.12.2010 10:46
Tak- tylko skad ja wezmę świeże mule ?
Barbara55 23.09.2010 15:28
od muli mnie zamuli

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat